lightsodaDebatten omkring light-sodavands fordele – eller ulemper – er på ingen måde ny, men ifølge det amerikanske sundheds-magasin “Prevention” så er light-sodavand usundt for dig, ikke mindst hvis du er storforbruger.

Magasinet har i samarbejde med en række forskere og professorer fastslået seks fordele du opnår, hvis du fjerner light-sodavand fra din kost. Det er langt fra en videnskablig undersøgelse, men hvis du har problemer og mener de kan skyldes en voldsom indtagelse af lightsodavand, ja så er det da værd at prøve.

1. Undgå hovedpine og få skarpere fokus
Drikker du meget light-sodavand og har du ofte hovedpine, så kan det skyldes sødemidlet aspartam, som ifølge European Journal of Clinical Nutrition, kan udløse hovedpine, søvnløshed og uro. Ifølge Prevention så påviser et forsøg fra 2013, at rotter der blev fodret med light-sodavand, fik ødelagt celler og nervebaner i den del af hjernen, der styrer motorikken. Og på den baggrund konkluderer magasinet at man derfor tænker mere klart, hvis man undgår light-sodavand.

2. Smagsløg bliver mere følsomme
Mange der er stoppet med at drikke light-sodavand opdager ofte, at maden efterfølgende smager af mere. Og det skyldes ifølge Prevention at sødemidlerne i light-sodavand påvirker dine smagsløg med en massiv sødme. Aspartam er f.eks 200 gange mere sødt end almindeligt sukker.

“Vi oplever tit at folk ændrer deres madvaner, efter de har droppet light-sodavand. I stedet for at have lyst til slik og chips, så får de lyst til ting som frugt og ost. Når de så prøver light-sodavand igen, så synes de at det er kvalmende sødt, udtaler Heather Bainbridge, der er forsker fra Columbia University Medical Center Weight Control, til magasinet.

3. Du taber dig og bliver sundere
Mange der drikker light-sodavand, gør det fordi de gerne vil tabe sig, men det er ikke en god idé, ifølge et forsøg, publiceret i magasinet ‘Diabetes Care’. Forsøget der løb over en periode på ni år påviste, at når man drikker light-sodavand, så har man 65 procent større risiko for at blive overvægtig indenfor de følgende ti år. Desuden havde forsøgspersonerne der drak light-sodavand større risiko for at udvikle højt blodtryk, hjertesygdomme, og diabetes.

4. Din knogler bliver stærkere
Hvis du er kvinde og endnu ikke har nået overgangsalderen. Så skal du måske være endnu mere opmærksom. For et forsøg fra 2014 påviser, at du øger risikoen for knoglebrud med 14 procent, hvis du dagligt drikker sodavand. Ifølge ‘Prevention’ er det endnu ikke opklaret, hvorfor sodavand har denne effekt, men alt peger – ifølge magasinet – i den retning.

5. Du kan bedre tåle alkohol
Hvis du bruger light-sodavand til at mikse drinks med alkohol så bliver din mavesæk tømt hurtigere end hvis du havde blandet alkohol med almindelig sodavand. Og det betyder alkoholen hurtigere går i blodet og du hurtigere bliver beruset. Det påviser et australsk forsøg, offentliggjort i ‘American Journal of Medicine’.

6. Dine nyre arbejder bedre
Når dine nyrer ikke længere skal forholde sig til alle de mange tilsætningsstoffer i light-sodavand, kan de igen fokusere på at fjerne giftstoffer, stabilisere dit blodtryk og absorbere mineraler. Ifølge Prevention, viser et 11 år langt forsøg, at kvinder der drikker light-sodavand fordobler risikoen for nedsat nyre-funktion.