Du ved godt det er usundt, kræftfremkaldende og at hver gang du ryger en smøg er det nærmest med livet som indsats. Alligevel har du masser af undskyldninger for at fortsætte. Drop de dårlige undskyldninger og kvit cigaretterne allerede i dag, så vil du allerede efter ganske få dage begynde, at mærke virkningen af dit rygestop..

1 – din smags- og lugtesans

Røgen nedsætter din smags- og lugtesans. Det gør at du ikke selv kan lugte røgen, ikke rygere vil derimod syntes du lugter af gammelt værtshus og askebæger. Dit rygestop vil ikke kun give dig en bedre lugtesans, men også din smagssans vil blive forbedret inden for få dage. Fordelene er klokkeklare- eneste ulempe er, at du hurtigt opdager hvordan du tidligere har lugtet af røg.

2 – du ældes før tid

Nikotinen får de små blodkar i blodårerne til at trække sig sammen, på den måde kommer der mindre blod og næring ud til hudens yderste lag. Det gør at din hud med tiden vil blive grå og kedelig. Udover det, nedbryder tobaksrøgen stoffet kollagen, der gør din hud elastisk og spændstig og dermed forbygger rynker. Er du ryger og soldyrker kan du risikerer at få rynker 10 gange hurtigere end normalt.

3 – din kondition

Dine muskler kræver meget ilt, når du dyrker sport, men når du ryger, sætter kulilten fra røgen sig på de røde blodlegemer i stedet for ilten. Hvilket gør det sværere at transportere ilt rundt i kroppen. Hvis du stopper med at ryge, vil du øge din iltoptagelse med 5-10 % efter blot to døgn.

4 – din vægt

Nikotin har en minimal indflydelse på dit stofskifte. Hvis du er storryger forbrænder du 6-800 KJ ekstra om dagen. Det svarer til at du vil tage ca. 500 g på de første måneder efter du er stoppet, hvis du lever som før. Efter ca. et halvt år vil din krop vænne sig til det nye forbrændings niveau og din vægt vil blive stabiliseret. Det er altså ingen undskyldning, at du frygter vægtforøgelse. Så længe du lever sundt og ikke erstatter cigaretterne med slik, er der ingen fare for at du tager på.

5 – fertilitet

Er du kvinde og ønsker du at blive gravid, så husk at rygning mindsker dine muligheder. Man regner med det bl.a. skyldes, at nikotinen påvirker hormondannelsen og hæmmer transporten af ægget gennem æggelederen. Nogle fertilitetsklinikker vælger ikke, at behandle par hvor den ene er ryger, fordi det er vanskeligere at opnå graviditet hos disse par. Som mandlig ryger er sandsynligheden for, at du bliver impotent større, da din potens i høj grad afhænger af blodtilførslen og som ryger får du et dårligt blodomløb. Rygning nedsætter også din sædkvalitet, som mandlig ryger har du 15 % mindre sædceller end ikke rygere.

Af: Sabrina Lassen