– hvis du vil holde fedtet væk for evig med et varigt vægttab.

 

Hvis du er en af de dem, der har tabt dig og efterfølgende taget det hele på igen så mange gange, at det kræver en matematikprofessor for at regne det ud, så kommer her nogle tips, der med garanti kan hjælpe dig.

Du føler sikkert, at du på nuværende tidspunkt har prøvet ALT! Du har med sikkerhed prøvet at skære ned på kalorierne før og været på mange forskellige slankekure, men uden den store langvarige succes. Som så mange gange før er din motivation begyndt at halte efter nogle få uger. Måske skyldes det, at du har nået et plateau i dit vægttab (hvilket er ganske normalt), eller du er ved at kede dig ihjel over de kogte grøntsager til aftensmad. Det fører nemt til, at du bliver fristet af de søde sager og tænker: ”den ene gang kan ikke skade”.

Hvis du forventer at træde ved siden af, undgår du nederlaget og tanken om, at du har fejlet stort og lige så godt kan spise resten at de 200 gr. Marabou chokolade, flødebollerne, haribomixen og den 0,5 liter cola, fordi det hele er lige meget nu.

Hvis du endnu ikke har haft succes, kan det skyldes, at du ikke har haft den rigtige ”kost-motivation”. Det har vist sig, at vægttab ikke kun handler om at spise mindre og motionere mere, men i høj grad også handler om din indstilling, motivation og troen på, at det ren faktisk kan lade sig gøre. At få et ”evigt” vægttab er en meget langsommelig proces, og det er alt for let at give op før, du når dit mål. Med de rigtige psykologiske værktøjer kan dine kostvaner blive kraftigt forbedret.

Motivationstip nr. 1 – Sæt dig et realistisk mål
Det første vigtige skridt i vedligeholdelse af din kampgejst bør finde sted, før du begynder at skære i kalorierne. En af de allervigtigste parametre for succes ligger i at sætte dig selv det rigtige mål fra start. Hvis du sætter dig et uopnåeligt mål, som f.eks. at tabe dig 15 kilo på ganske få måneder, har du med meget stor sandsynligvis allerede tabt kampen, inden du går i gang. Urealistiske mål stresser, og du får et nederlag, når du ikke når dit mål, og nederlag er det sidste du har brug for, da du sikkert har fået dem før. Nederlag er ofte den største ”motivations-dræber”. Ved at sætte dig selv nogle betydelige mindre og mere realistiske mål, som f.eks. tabe 2,5 kilo og eller en buksestørrelse, er der langt større chance for, at du når dit mål og får succes. Succes giver motivation og ikke mindst troen på at det kan lade sig gøre. Husk at målsætninger ikke behøver at være x antal kilo i vægttab eller en kjolestørrelse. Til at starte med kan det være at skære ned på slikforbruget, spise mere magert, motionere mere eller finde støtte i dit nære netværk. Disse ting skal jo alligevel på plads, hvis du vil øge chancerne for et varigt vægttab. Så måske bør du fokusere på at få de ting på plads først.

Motivationstip nr. 2 – Tag det roligt
Vægttabssucces kræver varige livsstilsændringer, og det sker (desværre) ikke over en nat. Chancen for et varigt vægttab er betydelig større, hvis du taber dig langsomt. Folk som sulter sig har langt højere risiko for at fejle. Hvis du eksempelvis skærer 350 kcal væk om dagen, vil du dårlig nok kunne mærke det, men vægten vil gå ned og blive nede. Et energiunderskud på 350 kcal svarer ca. til et månedligt vægttab på ca. 1,5 kilo, hvilket løber op i 18 kilo på et år!

Motivationstip nr. 3 – Forvent at du træder ved siden af
Glem alt om at være perfektionist. Alle giver efter for fristelser – også dig. Der er ingen fare ved, at du en enkelt gang træder ved siden af. Hvis du forventer at træde ved siden af, undgår du nederlaget og tanken om, at du har fejlet stort og lige så godt kan spise resten at de 200 gr. Marabou chokolade, flødebollerne, haribomixen og den 0,5 liter cola, fordi det hele er lige meget nu.

Motivationstip nr. 4 – Find en i ”samme båd”
Det er svært at ændre livsstil og få succes, når du er den eneste, der svømmer mod strømmen. Find andre som er i samme båd som dig og har de samme ønsker om vægttab. Det øger dine chancer for succes betragteligt.

Find mere info og artikler om vægttab her.