Uanset hvor glad du er for at træne, er det for de fleste svært at holde gejsten oppe hele tiden.

Manglende træningslyst rammer alle før eller siden, selv topatleter har deres op- og nedture.

Men den afgørende forskel på topatleter og de fleste motionister er, at atleterne har lært forskellige metoder til at bekæmpe perioder med manglende lyst.

Nøglen til at blive ved med at få produktive og optimale træningstimer er, at kunne bibeholde træningslysten.

 

  1. Variation er krydderi på hverdagen

Det er klart, at du kan have svært ved at få pakket tasken og komme ud af døren, hvis din træning keder dig.

Og det kommer den nemt til, hvis du dag ud og dag ind blot rutinemæssigt “bader” dig igennem de samme øvelser i den samme rækkefølge.

Variation er vigtig for at bibeholde lysten. Prøv at gøre din  træning mere varieret. Cykler du altid 20 minutter efter vægttræning, så prøv løbebåndet eller romaskinen i stedet for. Løber du altid 2 x 30 minutter om ugen på løbebåndet, så planlæg mindst en af turene udendørs og gerne på nye ruter hver gang.

 

Det er ikke underligt, at lysten kan svigte, hvis man dag ud og dag ind udfører de samme øvelser.

Prøv nye øvelser eller lav om på rækkefølgen. Det vil bryde monotonien og gøre din træning sjovere. Ikke alene vil du lære nogle nye øvelser, men du vil samtidigt også opdage, at blot en lille variation i træningen kan stimulere dine muskler til ny vækst.

Hvis du træner i de samme redskaber og ser de samme mennesker år efter år, er det helt naturligt, at du af og til finder træningen kedelig.

Prøv at træne andre steder. Du kan f.eks. træne et nyt sted én gang om ugen og resten af tiden, hvor du plejer. Eller du kan prøve at træne en uge eller en måned i et nyt center.

Nye omgivelser og påvirkninger er en vigtig stimulans af såvel krop som sind.

 

  1. Vær bevidst om dine mål

En positiv træningsattitude er nødvendig for at få fremskridt. Har du svært ved at fastholde en positiv attitude, så prøv og tænk på hvorfor du gik i gang med at træne.

Genkald de mål, du satte dig og søg ind til din oprindelige entusiasme. Når du har fremkaldt den samme entusiasmen, så tilpas den til din nuværende træning. Det er muligt, at dine mål har ændret sig, og hvis det er tilfældet, så skab en ny indre begejstring for dit nye mål.

 

Målsætning er det vigtigste af alt. Klargør for dig selv, hvad vil du opnå med din træning, og hvad du skal gøre, for at dine mål bliver indfriet.

Når du ved, hvad målet er med dine anstrengelser, bliver det meget nemmere at finde energien til at opnå det. Hvad er egentlig dit formål med at træne. Ønsker du at bygge større muskler eller tabe nogle overflødige kilo.

Vil du have en bedre kondition, mere styrke – eller noget helt tredje? Jo mere bevidst du er omkring dit mål, jo bedre kan du tilpasse din træning efter det.

At træne for dit eget personlige velvære er et glimrende formål for de fleste. Men personligt velvære er desværre også en ganske udefinerbar størrelse, så af og til er det formål ikke nok til at bibeholde gejsten.

Det kan derfor være en god idé at prøve at sætte små overskuelige delmål med en eksakt deadline.

Du kan f.eks. opsætte mål som: Jeg vil have synlige mavemuskler, når jeg skal på ferie den 12.06.2013.  Eller jeg vil den 01.08.2013 være i stand til at løbe 5 km 30 sekunder hurtigere end min nuværende tid.

 

  1. Fyr den af – og slap så af…

Ofte kan manglende træningslyst også hænge sammen med manglende resultater.

Føler du, at du har nået et træningsplateau, hvor der ikke rigtigt sker noget. Så er det måske på tide at rette blikket imod din træningsintensitet. Er din træning blevet lidt for hyggelig.

Bruger du mere tid på at være social end på at træne, er det på tide at give intensiteten et spark opad. Det kan du f.eks. gøre ved at øge belastningerne eller ved at holde kortere hvilepauser imellem sættene.

Eller ved generelt at sætte tempoet op. Tager dit træningsprogram en time i dag, så prøv at se om du kan gennemføre det på 50 minutter næste gang uden at ændre på belastningerne.

 

At træne sammen med en anden person kan betyde utroligt meget for din træningslyst. Det forpligter at vide, der er en, som venter.

Det kan betyde, at du møder til træning på dage, hvor sofaen ellers ville have overtalt dig til at blive hjemme. At vælge den rigtige træningspartner er dog en kunst for sig.

Først og fremmest skal personen have mål med sin træning, der er i overensstemmelse med dine mål. Den personlige kemi skal være i orden, for I kommer trods alt til at tilbringe en del tid sammen.

Vælg gerne en partner, der er lidt stærkere og evt. lidt mere rutineret end dig selv, det giver noget at arbejde hen imod.

 

For at få fremskridt og succes med sin træning, er det meget vigtigt, at såvel krop som sind får den nødvendige hvile og rigtige næring.

Overtræning og/eller dårlige kostvaner vil tappe dig for energi og motivation hurtigere end noget andet. Føler du dig træt og uoplagt, er det en god ide lige at checke at du spiser en lødig kost, og at du får sovet det antal timer, din krop har behov for.