I Danmark er vi efterhånden blevet storforbrugere af avokado, men hvor meget ved du egenligt om den lysegrønne frugt. Tjek din viden med denne lille trivia…

#1

Avokado er ikke en grøntsag, men hører til stenfrugterne.

#2

En avokado er nærmest et komplet måltid i sig selv. 200 gram avokado indeholder mere end 440 kalorier. Desuden indeholder frugtkødet ca. 25% protein og er en ren vitamincocktail med et rigt indhold af både vitamin A, E, B1, B2 og B6.

#3

Aztekerne kaldte avokadoen for skovens smør, da frugtkødet rent faktisk kan bruges som erstatning for smør. Avokadoer indeholder lige så mange mineraler og vitaminer som smør, men har et fire gange så lavt fedtindhold (23%).

#4

Avokadoer vokser i fugtigvarmt tropisk klima på stedsegrønne busklignende træer med store spredte blade og gulgrønne blomster i toppen. Træerne kan nå en højde på op til 20 meter og tilhører samme familie som laurbærtræet.

#5

Avokadoer modner ikke på træerne, men bliver høstet umodne. Det er derfor, de endnu er hårde, når de ligger på frugt- og grønthylden i supermarkedet. Pak frugten ind, mens den er grøn – helst i avispapir, og lad den ligge i endnu to dage og eftermodne ved stuetemperatur, så er den spiseklar.

#6

Avokadoen er optimal moden, når du kan give den et let tryk med fingeren. Her gælder den gamle importørregel stadig: Moden er vigtig – blød er rigtig.

#7

Den yderste næringsrige frugt har også en lang række medicinske egenskaber. For eksempel bruger de indfødte i Guatemala frugtkødet til at stimulere hårvæksten, skrællen som ormemiddel og frø til behandling af diarre. Avokadotræets blade og bark bliver også brugt til at stimulerer menstruationen og kan fremkalde abort. Desuden er de effektive mod mavelidelser og hoste.

#8

Kolesterolforskning har dokumenteret, at indtagelse af avokadoens frugtkød hjælper med at sænke kolesteroltallet.

#9

Da avokadokødet bliver brunt, når det kommer i forbindelse med ilt, er det en god idé at dryppe det med et par dråber citronsaft.

#10

Du bør aldrig koge avokado, det får den til at smage bittert.

#11

I Mexico – hvor avokadoen oprindelig kommer fra – er frugten utrolig populær. Det gennemsnitlige årlige forbrug af avokado per indbygger ligger omkring 10 kilo. I Danmark ligger forbruget på omkring 200 gram.

#12

Det mosede frugtkød har både stor næringsmæssig værdi og anses også som et godt elskovsmiddel.

#13

Avokadoer er fortrinlig som en sund snack. Halver frugten og drys den med salt, peber og olie/eddike, og spis den med ske direkte fra skallen.

#14

I Danmark importerede vi første gang avokadoen lige efter 2. verdenskrigs afslutning.

#15

Ordet avokado stammer fra nahuatl-ordet ahuacatl, som også betyder testikel. Spanierne omdøbte den senere til avocado. Tidligere blev avokadoen også kaldet abacata fra portogisk.