Kender du disse 10 facts om søvn? Denne artikel er del 1 af 2, som fortæller dig 10 spændende facts omkring søvn.

  1. Mængden af lys vores øjne ser – Kvaliteten af vores søvn, hvor nemt vi falder i søvn og hvor meget søvn vi har brug for, bliver styret rigtig meget af hvor meget lys vi ser med øjnene. 30min eller helst meget mere om dagen kan forbedre din søvn enormt.
  2. Kvaliteten af lys vores øjne ser – Det er ikke nok med at sidde og glo ind i en lampe. Kvaliteten, eller rettere styrken af  lyset skal være høj. Lys bliver målt i “lux”. Et starin lys i et ellers helt mørkt rum giver 1 lux. Et rum oplyst af lamper ca.200-500 lux. En overskyet dag giver 30.000-70.000 lux. En klar solskinsdag kan give 100.000 lux! Så der er forskel på hvilket lys du får
  3. Din døgnrytme – Vi har et indre ur der fungere i form af kropstemperatur svingninger. Det er ikke meget, men nok til at styre vores søvnrytme.  Om morgenen er temperaturen lav, og om aftenen høj. Det er derfor, at folk der pludselig kommer om på den anden side af jorden ikke kan sove. Deres indre temperatur rytme er stadig omvendt. Ved at have en rytme som f.eks.  i seng kl.23 og op kl.07, kan du forbedre din søvn, da du kæmper med dit indre ur i stedet for imod det.
  4. Dit aktivitets niveau – Folk der er aktive sover generelt bedre end folk der ikke er det. Let din dovne røver og kom i gang med at høste alle fordelene som følger med motion!
  5. Hvorfor du er sløv om morgenen – Hvis du er typen der vågner om morgenen og er døden nær, kan det være du skal sætte dit ur en halv time frem eller tilbage. Når vi sover går vi det i en form for bølger. Bunden af bølgen kaldes for dyb søvn, og toppe af bølgen kaldes for REM søvn. Vågner du imens du ligger i dyb søvn, vil du være en zombi. Vågner du imens du har REM søvn, vil du være meget mere frisk. Det er bl.a. derfor du kan vågne op midt om natten og virke frisk.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”