Den berømte amerikanske forfatter Leo Buscaglia havde som barn af en italiensk familie i USA en meget streng opvækst. Hver dag, når faderen kom hjem fra arbejde, spurgte han sin søn; »Leo, hvad har du lært i dag?« Og Leo vidste, at han måtte hellere have noget at fortælle, ellers så… Desværre var der dage, hvor han ikke følte, han havde lært noget i skolen. De dage skyndte han sig efter skoletid ned på det lokale bibliotek og slog op i et leksikon for alligevel at lære noget – så han havde noget at fortælle sin far.

Dette blev en vane for Leo Buscaglia, og selv mange år senere, efter
hans far forlængst var død, hørte han hver aften spørgsmålet inde i sit hoved; »Leo, hvad har du lært i dag?« Og hvis han ikke havde lært noget, gik han ind og slog op i et leksikon. Det var blevet et »must« for ham at lære noget – og det var han sin far uendelig taknemmelig for…

Det menneskelige sinds mest grundlæggende funktion er at stille spørgsmål og finde svar. Nogle kalder det nysgerrighed, andre kalder det udvikling. Faktum er, at når et spørgsmål er stillet, bliver underbevidstheden ved med at søge efter et svar, indtil den finder et, som er acceptabelt. Og det næste spørgsmål stilles derefter på basis af svaret på det forrige. I den sammenhæng er det bestemt ikke for meget at hævde, at kvaliteten af dit liv, afhænger et hundrede procent af kvaliteten af de spørgsmål, du stiller dig selv! Måske tænker du lige nu: »Kan det virkelig være rigtigt?« (et spørgsmål!) Eller også tænker du måske: »Det tror jeg ikke på« eller »Det tror jeg på« (et svar!). Uanset om du tænker det ene eller det andet, vil du opdage, at det bekræfter det, du læser lige nu. Er det ikke rigtigt?

Nogle mennesker spørger hele tiden efter fejl, mangler og problemer – og undrer sig over, hvor stressende og problematisk livet kan være. Mens andre vanemæssigt spørger efter muligheder, ressourcer og løsninger – og synes, at livet er en leg. Nogle mennesker stiller hele tiden spørgsmål til, hvad de kunne have gjort anderledes i fortiden, og fortryder og ærgrer sig over svarene. Mens andre stiller konstruktive spørgsmål til deres fremtid, og hvordan de kan planlægge deres kommende succes’er smartest. Nogle mennesker spørger sig selv om tidligere fiaskoer, lige før de går ind til deres
eksamen, sportspræstation, jobsamtale m.m. og føler sig på forhånd som en taber.

Mens andre i samme situation målrettet spørger til de fem største succes’er, de indtil nu har oplevet og føler naturlig selvtillid og overskud. Og nogle mennesker spørger konstant sig selv om deres værste sider og største bommerter, og føler vrede og afmagt. Mens andre lige så konstant spørger til deres allermest positive erindringer og opløftende følelser og kommer spontant ind i positive konstruktive tilstande. Hvilke spørgsmål stiller du dig selv?

Det første, som er vigtigt at forstå, er, at de fleste af vores tanker er svar på spørgsmål, som vi uden at tænke over det hele tiden stiller os selv. Og at den nemmeste måde, at tænke nye tanker, derfor er, at stille nye og bedre spørgsmål. Den anden vigtige ting i dette er, at de spørgsmål vi stiller os selv (og andre) er ikke bare enkeltstående begivenheder, men et udtryk for vaner og mønstre, hvor vi igen og igen stiller de samme spørgsmål – og derved igen og igen får de samme svar. Og svarene vi får, er måden vi fortæller os selv, hvem vi er, hvad vi kan og hvordan tingene i det hele taget hænger sammen. Kan du begynde at se sammenhængen? I det følgende kommer der en række spørgsmål, du løbende kan stille dig selv, for at træne
din vane om at fokusere på positive opløftende følelser og oplevelser. Og du kan selv fortsætte med at udvikle positive »ledende« spørgsmål, der kan sætte gang i nye tanker og ideer. Hvad med: »Hvor mange nye kreative spørgsmål kan jeg, på en underholdende og opløftende måde, finde på nu i dag?«

1. Hvad ville kunne få det bedste frem i mig?
Et supergodt spørgsmål til at finde din vej i livet. Har du lagt mærke til, at mennesker, der laver noget de brænder for, har en helt anden udstråling end de der primært arbejder af pligt? Og har du tænkt på, hvor hurtigt du bliver god til noget, du brænder for? Og at det slet ikke ligner arbejde, når du brænder for det, men ren fornøjelse?

2. Hvis det hele var op til mig, hvordan skulle mit liv så være?
Dette er det indledende spørgsmål i enhver målsætnings- og motivationsproces. For en stund, i din fantasi, giver det dig mulighed for at gå ud over alle de begrænsninger, du tror du har. Og se og føle, hvordan livet kunne være, hvis bare du gav los og gjorde det, du ved, du kan. Og hvem ved, hvor hurtigt du ville kunne gøre det?

3. Hvad kan jeg gøre nu i dag, for at komme nærmere mine mål?
Dette spørgsmål skal du ALTID stille dig selv, når du har sat et mål. Der er en vældig energi tilstede, når du lige har sat et mål. Lad ikke denne energi gå til spille ved ikke at gøre noget ved sagen! Du kan endda sætte mere fart i processen ved at udvide spørgsmålet til: Hvilke tre ting kan jeg gøre allerede i dag, for at komme nærmere mine mål?

4. Hvad må jeg undvære senere, hvis jeg (ikke) gør det nu?
Dette er et suverænt spørgsmål, hvis du tøver eller hvis du burde tøve. Hvis du f.eks. er på en diæt, men har en næsten uimodståelig trang til at spise noget, du ved du ikke burde, så stil dette spørgsmål. Det bringer dig øjeblikkelig i kontakt med de følelser af fortrydelse og ærgrelse m.m., som du normalt først mærker, når det er for sent. Eller hvis du ikke rigtig føler, du kan tage dig sammen – stil spørgsmålet og føl ærgrelsen over ikke at handle, indtil du gør det. Hvor længe vil du ærgre dig, før du gør det?

5. Hvad er mine stærkeste sider?
Når du tænker på dine stærkeste sider, øger du din selvtillid. Og du forandrer din følelsesmæssige tilstand i retning af det positive. Det vil sige, dette er et spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv umiddelbart inden, du går ind til præstationer, hvor det vil være fordelagtigt, at du er i kontakt med dine stærkeste sider (er det ikke altid det?) – jobsamtaler, sportspræstationer, eksamener m.m. Og hvad med at lade det spørgsmål være en del af dit morgenritual?

6. Hvad glæder jeg mig allermest til i dag?
Dette er et godt spørgsmål, du kan stille dig selv, så snart du vågner om morgenen. Det vil fokusere din opmærksomhed på glæde, og på en positiv måde motivere dig til den dag, der venter. Find mindst fem ting du glæder dig til hver dag (og hvis du ikke umiddelbart synes, det er let at finde fem ting, du kan glæde dig til, så må du løsne lidt op ved at spørge: »Hvad kunne jeg glæde mig til i dag?«.

7. Hvad er jeg allermest taknemmelig for i mit liv?
Dette er et godt spørgsmål, du kan stille lige inden du falder i søvn om aftenen. Det giver ro i sindet, så det er let at falde i søvn, og det bringer dig i kontakt med en af de allersundeste følelser, der findes, nemlig taknemmelighed. Find mindst fem ting du er taknemmelig for i dit liv eller som du kunne være taknemmelig for. Desuden er det en god øvelse i at fokusere på, hvad du har, og hvad du har opnået indtil nu. Det er da
også vigtigt, er det ikke?

8. Hvem elsker jeg?
Hvad er din definition på kærlighed egentlig? Er det det du føler, når du ved, nogen elsker dig? Eller er det det, du føler, når du tænker på en du elsker? Uanset om det er den ene eller den anden definition eller måske en helt tredje, så er du stærk og har et kolossalt overskud, når du føler kærlighed, så hvorfor ikke føle det noget mere? Ville det være OK for dig, at lade følelsen af kærlighed være mere konstant i dit liv?

9. Vil det her overhovedet betyde noget om ti år?
Dette spørgsmål er alle tiders til at eliminere stress. Fordi hvad stress angår, er der ikke nogen bedre læge end tiden, og du kan med dine tanker gå frem til det tidspunkt, hvor det, du stresser voldsomt over nu, ikke længere betyder noget, og på den måde sikre dig et nyt og mere konstruktivt perspektiv på sagen. Eller som nogen siger det: »En dag vil vi kigge på det her i bakspejlet, og så vil vi grine af det.« Hvorfor ikke kigge tilbage på det allerede nu? Hvorfor ikke grine af det i dag?

10. Hvad kan jeg prøve i dag, som jeg aldrig har prøvet før?
Nye oplevelser sætter gang i nye spørgsmål og derfor nye svar. Hvis du stiller dig selv dette spørgsmål hver morgen og følger op på svarene, så vil du aldrig gå menneskeligt i stå. Du vil altid være beskæftiget med nye oplevelser, der kan pirre din skabertrang. Så hvilke nye positive oplevelser kan du skabe for dig selv før solen går ned?

_____________________________________________

Morgen: Hvad glæder jeg mig allermest til i dag? Hvad kan jeg gøre nu i dag, for komme nærmere mine mål?

Stresset: Ville det her overhovedet betyde noget om ti år?

Tøven: Hvad må jeg undvære senere, hvis jeg (ikke) gør det nu?

Aften: Hvad er jeg allermest taknemmelig for i mit liv? Hvad har jeg lært i dag?
_____________________________________________

»Mennesket tænker i snit 65.000 tanker om dagen. 95 procent af dem tænkte vi også i går! – Og i forgårs, og dagen før i forgårs, og…«

»Vær opmærksom på din tanker, for de bliver til ord. Vær opmærksom på dine ord, for de bliver til handlinger. Vær opmærksom på dine handlinger, for de bliver til vaner. Vær opmærksom på dine vaner, for de bliver din personlighed. Vær opmærksom på din personlighed, for den bliver din skæbne.«